Toegankelijke versie: https://toegankelijkheidsonderzoek.nl/pleio-platform/issues/
Naam website | Pleio |
---|---|
Scope |
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.2 niveau AA |
Basisniveau van toegankelijkheid ondersteund | Gangbare browsers en hulpsoftware. |
Een website bestaat vaak uit verschillende soorten pagina's, processen en content. De steekproef die wij maken is representatief voor de inhoud van de website. De onderzoeken voeren we handmatig uit waarbij we gebruik maken van hulpmiddelen. Dit doen wij zorgvuldig met mensen met ervaring. Omdat dit mensenwerk is kan het voorkomen dat een probleem niet is benoemd. Dit onderzoek is een momentopname. De website of app kan inmiddels veranderd zijn.
De gevonden problemen kunnen ook op pagina's buiten de steekproef voorkomen. Ga daarom bij elk probleem de gehele website na of dit ook op andere plaatsen voorkomt. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan.
Het resultaat is voldoende als bij de uitkomst staat:
Het resultaat is onvoldoende als bij de uitkomst staat:
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Als je nog niet ingelogd bent op Pleio, staat op pagina https://account.pleio.nl/login/ het Pleio-logo met een leeg alt-attribuut. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen. Zie ook bijvoorbeeld: https://community-data-ai.npuls.nl/login?next=/login - hier is een svg-afbeelding in de pagina opgenomen, waar ook nog eens de rol ontbreekt. Geef de afbeelding in geval van svg ook een role="img".
Bevinding 2: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/groups zijn allemaal blokken met groepen te vinden. In enkele van de blokken is met lichtgrijze iconen aangegeven dat je lid wordt na goedkeuring en dat je de content alleen kan zien als je lid bent. De iconen hebben een attribuut aria-hidden="true". als je met schermvoorleessoftware de pagina laat voorlezen worden bij deze groepen niet voorgelezen dat je pas 'Lid na goedkeuring' bent en dat de 'Content alleen zichtbaar voor leden' is. Laat het aria-hidden-attribuut weg zodat ook mensen die het scherm niet kunnen zien deze informatie kunnen waarnemen.
Bevinding 3: Advies: op een aantal Pleio-websites waar de eigenaar van de website ervoor heeft gekozen een eigen logo op de website te plaatsen bevat het logo vaak een onjuiste naam. Adviseer een goede naam te gebruiken.
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 4: Advies: In stap 2 van het loginproces is er een keuze om met een link in te loggen. De tekst met deze uitleg is niet geassocieerd met de knop die deze keuze bevestigt. Mensen die het scherm niet of niet goed kunnen zien hebben er baat bij dat de tekst die je normaal in een oogopslag ziet met schermvoorleessoftware ook direct voorgelezen wordt als je op de link staat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het attribuut aria-describedby.
Bevinding 5: Als de gebruiker naar "ongelezen notificaties" gaat, dan is er een lijst met notificaties. Deze notificaties hebben een knop om individuele berichten als gelezen te markeren. Visueel is duidelijk bij welke item deze knop hoort, in de code is deze relatie niet duidelijk. Trek bij de naam van de knop de tekst die ervoor staat (bijvoorbeeld met aria-describedby) zodat ook voor mensen die het scherm niet kunnen zien duidelijk is welke notificatie zij als gelezen markeren.
Bevinding 6: Als je op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/podcasts/ kiest voor het bewerken van een podcast verschijnt er een html-formulier. Hier wordt gebruik gemaakt van een tabbladen-navigatie. Op het ul-element is een role="tablist" geplaatst. Echter dan worden er direct onder tabs verwacht in de vorm van role=tabs. Deze zitten echter een niveau lager in het button-element in het li-element. Zorg ervoor dat de structuur correct ingericht wordt. Dit komt bijvoorbeeld ook voor op:
Bevinding 7: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/events bevinden zich een overzicht van evenementen. Als je een van de evenementen aanklikt kom je op een evenementenpagina met 2 koppen van kopniveau1. Dit is geen WCAG-bevinding, echter het kan voor bezoekers van de website lastig of verwarrend zijn om nu snel het juiste evenement te vinden.
Bevinding 8: Als je kiest voor het tabblad inplannen dan worden er 2 datums en tijden aangeboden. De invoervelden voor de datum en tijd zijn netjes onderscheiden door 'Archiveer' en 'Verwijder' in de naam op te nemen. bij de kalenders 'Toon kalender' ontbreken de unieke namen.
Bevinding 9: Advies: Op sommige plekken worden er wel eens kopniveaus overgeslagen. Zo wordt er op de pagina 'test breedte', 1, 12 een feed van de NOS getoond. NOS heeft een kopniveau 2; de feed bevat koppen met niveau 4. Beter zou zijn om hiervoor kopniveau 3 te gebruiken. En als het de bedoeling is om het niveau te gebruiken in verband met de lettergrootte, zorg er dan voor dat er voor dit blok met de feed erin kopniveau 3 een kleinere lettergrootte krijgt.
Bevinding 10: Op de pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/events zie je een overzicht van alle evenementen. Het overzicht is gemarkeerd met een ul-element. Herin zit slechts 1 li-element, waardoor in eerste instantie de indruk wordt gewekt aan bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien dat er maar 1 evenement is. Zorg ervoor dat elke evenement in het overzicht gemarkeerd wordt met een li-element of, haal het ul- en li-element weg. Het beste is de eerste optie omdat schermvoorleessoftware aankondigt hoeveel items (evenementen) er in eerste instantie in de pagina staan.
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 11: Op de pagina https://account.pleio.nl/register/ staat op de knop 'Registreer' klikt verschijnt er een CAPTCHA. Deze opent een popupvenster (ook wel modal). Deze popup komt voor de pagina te staan met een transparante achtergrond. Het openen van een popup heeft bepaalde eisen met betrekking tot de toetsenbordfocus. Zolang de popup open staat mag de toetsenbordfocus niet teruggaan naar de pagina op de achtergrond. Dat is nu wel mogelijk. Zorg ervoor dat de focus binnen de popup blijft als deze open staat.
Bevinding 12: Op de pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/groups staan blokken met een grijs rondje met een letter erin, een kop, soms tekst en het aantal leden. Als de blokken achter elkaar worden voorgelezen is het niet duidelijk bij welke kop het grijze interactieve rondje hoort hoort. Zet de koppen vooraan in de HTML-code en zet hierachter het grijze rondje. Visueel mag deze indeling wel aangehouden worden.
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/blog/edit/dd17f705-d3fa-4a87-8987-0b3db4c0ca16 heb ik een blog aangemaakt. Je krijgt daarin de keuze om een achtergrondkleur te kiezen. Er zijn geen mogelijkheden om de voorgrondkleur te bepalen. Bij de gekozen kleur #9900DD worden de tekstkleuren bij de knoppen, 'Bewaar', '0 likes' en 'Ontvolg' en bij de tekst 'Schrijf een reactie' roze. Deze roze tekst heeft een te laag contrast. Zorg dat automatisch voldoende contrast in de tekst zit of biedt de gebruiker van Pleio de mogelijkheid een kleur te kiezen die voldoet.
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 400% dan komen op pagina Instellingen, die bereikbaar is via je Profielfoto in de header, dan is er heel weinig tot geen ruimte om te klikken op interactieve onderdelen omdat alles over elkaar heen staat.
Bevinding 15: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 400% dan komen op pagina Instellingen, die bereikbaar is via je Profielfoto in de header, delen van de content over elkaar heen te staan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het tabblad 'Mailing' de selectie van tags ('leesplankje' in de testomgeving), over elkaar heen te staan. De tekst wordt daardoor slecht of niet leesbaar.
Bevinding 16: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 400% dan komen op de chatpagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/chat/ onderdelen over elkaar heen te staan.
Bevinding 17: In sommige views komen tabellen voor zoals bij bestanden onder Testgroep onder Groepen: https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/groups/view/c0ed0c1f-98e4-4d2f-8222-6252b3661421/testgroep/files De rechterkolommen vallen buiten beeld en een horizontale scrollbalk ontbreekt.
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: Op pagina https://account.pleio.nl/register/ zijn invulvelden waarvan de randen zichtbaar zijn door een enkele grijze onderstreping. Het contrast van deze grijze lijn op de witte achtergrond is te laag. De contrastverhouding is hier 2,7:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.
Bevinding 19: Op pagina https://account.pleio.nl/register/ wordt bij een checkbox de focus zichtbaar gemaakt door een lichtgrijze cirkel . Het contrast van deze grijze cirkel op de witte achtergrond is te laag. De contrastverhouding is hier 1,3:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast en let daarbij ook dat de randen van de checkbox voldoende contrast hebben met de lichtgrijze achtergrond van de cirkel.
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 20: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/blog is het mogelijk om filters in te stellen. Als je de schermvoorleessoftware NVDA aan hebt staan worden de pijltoetsen overgenomen door de screenreader. Zonder screenreader lijkt alles goed te werken. Met schermvoorleessoftware moet door een ervaren gebruiker van deze software nog eens onderzocht worden of dit wel goed werkt. Dit komt ook voor op andere pagina's zoals:
Bevinding 21: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/blog/add kan je de Invoertaal kiezen. Als je de schermvoorleessoftware NVDA aan hebt staan worden de pijltoetsen overgenomen door de screenreader. Daardoor werkt deze functie niet goed. Mogelijk moet de hulpsoftware eenzelfde status aangereikt krijgen zoals dat met het select-element werkt, of moet de wijze van selecteren in het JavaScript-framework verbeterd worden.
Bevinding 22: Op de pagina https://account.pleio.nl/register/ staat op de knop 'Registreer' klikt verschijnt er een CAPTCHA. Deze CAPTCHA is niet te bedienen met het toetsenbord als schermvoorleessoftware (NVDA) actief is. Het selecteren van de juiste 'bussen' werkt ook moeilijk met toetsenbord omdat de focus ontbreekt.
Bevinding 23: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/ kun je, als je ingelogd bent op desktop door een navigatiemenu navigeren. Als je voorleessoftware gebruikt zoals Voiceover in Safari of NVDA in Chrome, dan werkt de navigatie in het submenu bij 'test breedte' niet goed. De focus of focusvolgorde gaat mis en je kunt de items 12, 34 en 5 niet bereiken.
Bevinding 24: Als je op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/ in het navigatiemenu de chatfunctie opent kun je kiezen voor 'Nieuw bericht'. als je hier met de muis op klikt verschijnt er een nieuw venster waarin je kunt chatten. Met toetsenbord is deze knop niet te activeren. Zorg ervoor dat de knop 'Nieuw bericht' zowel met spatiebalk als met Enter is te activeren.
Bevinding 25: Als je naar Chat-instellingen gaat verschijnt er een popup. Deze popup heeft een sluitknop genaamd 'Sluit modal'. Geef de sluitknop een duidelijke naam. Wellicht is 'Sluit' in dit scherm al voldoende omdat dat de popup het enige is wat zichtbaar is voor hulpsoftware.
Bevinding 26: Als de chat is geopend, dan kun je zoeken op een persoon waarmee je wilt chatten. De persoon verschijnt in beeld, maar je kunt deze niet met toetsenbord kiezen. Het is daardoor niet mogelijk om met iemand te chatten als je geen muis kunt gebruiken.
Bevinding 27: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/ is een zoekveld. Om dit veld te verzenden moet je op Enter drukken. Een knop is aanwezig en met de muis klikbaar; met toetsenbord kan je de knop om de invoer te bevestigen niet bereiken.
Informatie over succescriterium 2.1.2 Geen toetsenbordval
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 28: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/blog/view/dd17f705-d3fa-4a87-8987-0b3db4c0ca16/toegankelijkheid-van-pleio heb ik een blog aangemaakt met een YouTube-video in het veld 'Omslag'. Zodra je de video opstart verschijnt deze in een popup. Er is geen mogelijkheid beschikbaar of zichtbaar om deze popup weer af te sluiten. met toetsenbord blijf je in de video hangen. In de inhoud werkt de video wel correct.
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 29: De titel wordt samengesteld door de naam van de pagina en de naam van de Pleio-website samen te voegen, gescheiden door ' · '. Op sommige plaatsen loop je het risico dubbele namen tegen te komen, bijvoorbeeld als je een blog, een podcast, en een nieuwsbericht dezelfde naam geeft. Zorg dat de "hoofdkeuze" zoals 'blog' of 'nieuws' ook is opgenomen in de titel om ervoor te zorgen dat duidelijk is op welke pagina je terecht bent gekomen. Zorg voor unieke titels. Dit is ook voor zoekmachines beter. Zie bijvoorbeeld de Google zoekopdracht: https://www.google.com/search?q=site%3Anicpet.pleio.nl+negende+netwerkbijeenkomst
Bevinding 30: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/events zijn 3 evenementen met dezelfde naam ingepland 'Elke 3 dagen, misschien met herhaling'. als je een van de evenementen aanklikt dan kom je op de betreffende evenementenpagina. de 3 evenementen hebben allemaal dezelfde titel. Zorg voor unieke titels.
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 31: Op pagina https://account.pleio.nl/register/ kan je met de tabtoets door de pagina navigeren. Als je voorbij de algemene voorwaarden met de tabtoets navigeert ontstaat er een onlogische focusvolgorde. Je gaat naar reCAPTCHA en de linktekst daar (Privacy en Voorwaarden) zijn ongelooflijk klein, dat het even lijkt dat je de focus kwijt bent. Een logische tabvolgorde zou je van 'algemene voorwaarde' naar de knop 'Registreer'. Zorg dat de focusvolgorde door webpagina's logisch is, wanneer men met het toetsenbord navigeert.
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 32: Advies: In de tekst op https://account.pleio.nl/pages/terms/ onder Artikel 8 is een link genaamd 'help Pleio'. Deze leidt naar een opgeheven Pleio-omgeving. Dat geldt ook voor de link naar X (voorheen Twitter). Zorg dat duidelijk is waar de link heen gaat. Dit geldt ook voor de Engelse en Franse vertaling.
Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 33: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/page/view/b732e90d-b4e9-498e-befd-645a2fdcdbe9/feed-widget-en-twee-rijen hebben de filters een label, maar deze is niet (goed) zichtbaar. Zie screenshot.
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 34: Als je op pagina op de knop 'Bewerkmodus (Ctrl + e)' klikt dan verschijnen er knoppen met 3 bolletjes boven elkaar in beeld. Als je de knop deactiveert en/of activeert dan verdwijnen op een gegeven moment de bolletjes. De focus is op dat moment ook onzichtbaar geworden waardoor je niet meer kunt zien waar je navigeert. Zorg ervoor dat alle bezoekers die met het toetsenbord navigeren een zichtbare focus hebben.
Bevinding 35: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/ is een blok getiteld NOS, met daaronder een overzicht met actuele NOS-berichten. Als je door deze berichten navigeert met het toetsenbord zie je de focus niet (Chrome/Windows). Zorg ervoor dat alle bezoekers die met het toetsenbord navigeren een zichtbare focus hebben.
Bevinding 36: Als je in de teksteditor zit van een invoervak, bijvoorbeeld bij 'Deel een update.' op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/groups/view/e04b6054-2027-40e3-a4b3-175a497ff7ae/groep-automatisch-lidmaatschap-bjork dan kan je de werkbalk in via Alt+F10. De focus gaat netjes naar het eerste item, maar de focusrand ontbreekt als je de werkbalk binnentreed. Als je vervolgens door navigeert gaat het weer wel goed.
Bevinding 37: Als je op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/blog/add in de teksteditor bij Inhoud een afbeelding toevoegt verschijnt er een popup waar je bestanden kunt uploaden. Als je hier doorheen navigeert met toetsenbord, dan is de focus zichtbaar; maar het verschil is niet merkbaar, ofschoon deze wel aan de WCAG-criteria voldoet. Maak de rand bij focus bijvoorbeeld dikker om de focusstatus beter te accentueren.
Informatie over succescriterium 2.4.11 Focus niet bedekt (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 38: De sticky header kan ervoor zorgen dat de focus achter de header verdwijnt. Dit komt bijvoorbeeld voor als je bij een pagina die hoger is als de viewport terugnavigeert met het toetsenbord. Zodra een link of knop zich achter de header bevindt raak je de focus kwijt.
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 39: Op de pagina https://account.pleio.nl/pages/terms/ kun je kiezen voor Frans en Engels. de taal staat hier ingesteld op Nederlands (lang="nl"). Zorg ervoor dat voor Frans en Engels en toekomstige talen de taal correct ingesteld is in de HTML.
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 40: Je kunt een Engelstalige titel opgeven bij de verschillende paginatypes. Je kunt als bezoeker echter niet de taal instellen van de titel, waardoor het lang-atribuut om tussentijds van taal te schakelen ontbreekt. Het is zinvol om te bekijken in hoeverre dit in de praktijk voorkomt.
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 41: Wanneer bezoekers op pagina https://account.pleio.nl/register/ geen of foutieve invoer invullen, verschijnen er rode teksten bij de velden. Bijvoorbeeld 'Voer een geldig e-mail adres in.' Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld 'Het veld e-mailadres is niet ingevuld’. Dat een veld verplicht is, is een foutsuggestie zoals omschreven bij succescriterium 3.3.3. Voorbeelden waarbij geen foutmelding wordt gegeven:
Bevinding 42: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/groups kun je groepen zoeken. Als je bijvoorbeeld zoekt op 'jules' krijg je geen resultaat te zien. De foutmelding ontbreekt. Geef duidelijk aan dat er geen groepen gevonden zijn.
Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 43: In het formulier op pagina https://account.pleio.nl/register/ is niet voor alle verplichte velden aangegeven dat het een verplicht veld is. Als je vergeten bent een veld in te vullen staat er enkel een instructie 'Voer je e-mail adres in'. Zorg ervoor dat duidelijk is dat deze velden verplicht ingevuld moeten worden.
Bevinding 44: Op de Pleio-website van Gebruiker Centraal is de pagina https://meedoenmetgebruikercentraal.pleio.nl/onboarding met daarin formuliervelden. Het veld Community is een meerkeuzeveld. Dit is nu uiterlijk niet te zien; het lijkt op een tekstveld (textarea). Als je niets hebt geselecteerd verschijnt een foutmelding, maar de verbetersuggestie ontbreekt. Geef een uitleg hoe de bezoeker dit veld moet invullen.
Informatie over succescriterium 3.3.8 Toegankelijke authenticatie (minimum)
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 45: uitzoeken: welke mechanismen worden er gebruikt?
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 46: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/blog kan je reageren op een van de blogs door op de knop 'Reageer' te klikken. Op een div-element met de classnaam 'TiptapEditorContent' bevat een aria-expanded-attribuut en die hoort daar niet thuis. Aria-expanded plaats je op een interactief element (in het algemeen een knop) waarmee je de status weergeeft die hoort bij de bijbehorende content. Laat aria-expanded hier weg.
Bevinding 47: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/ bevinden zich een knop voor de chat en een knop voor notificaties. De namen van de knoppen luiden respectievelijk 'Toon 0 nieuwe notificaties' en 'Toon 1 nieuwe notificatie' zorg dat naast de aantallen die in het cirkeltje staat ook de naam van de knoppen onderscheidend zijn.
Bevinding 48: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/ bevinden zich een knop om je profiel te bewerken. De naam van de knop luidt user.usermenu menuknop. Dat is niet beschrijvend genoeg. Geef de knop een naam die de bedoeling van de knop weergeeft, bijvoorbeeld 'Profielinstellingen ' + de naam van de ingelogde persoon.
Bevinding 49: Als je de chatfunctie opstart verschijnt er een veld om een gebruiker te zoeken. De naam luidt nu 'To:'. Geef het veld de Nederlandse betekenis van 'to' zodat voor iedereen duidelijk is wat je met het veld kan doen.
Bevinding 50: In de teksteditor in Pleio is een knop met de naam 'Voeg knop in'. als je hierop klikt verschijnt er nieuwe content in de vorm van een popup. Het aria-attribuut aria-expanded wordt netjes op true en op false gezet, maar staat op het verkeerde hTML-element. Deze staat nu in het div-element terwijl deze op het button-element hoort te staan.
Bevinding 51: Op de pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/events kun je een evenement kiezen. als je het evenement aanklikt kan je je aanmelden. Als je je aanmeldt dan wordt dit door middel van radiobuttons weergegeven. Bij de radiobuttons ontbreekt de naam. Zorg ervoor dat de tekst bij de radiobutton 'Aanwezig' en 'Afwezig' als label gekoppeld is aan bijbehorende de radiobutton.
Bevinding 52: Advies: Er wordt in de HTML-code gebruik gemaakt van role="alert" op een ul-element. De kans is aanwezig dat dit role-attribuut in combinatie met dit html element geen effect heeft. zorg er eventueel voor dat het alert-attribuut op een element geplaatst wordt die wel het gewenste effect geeft. Dit komt voor op bijvoorbeeld: https://account.pleio.nl/profile/
Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 53: Op de pagina https://account.pleio.nl/register/ staat op de knop 'Registreer' klikt verschijnt er een CAPTCHA. Als je met schermvoorleessoftware werkt dan krijg je geen signaal dat er een popup op je scherm staat. Zorg dat duidelijk is dat er niet content op het scherm is verschenen en dat duidelijk is wat je hier kunt doen.
Bevinding 54: Als je op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/events een evenement aanklikt verschijnt er nieuwe content. Bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien en gebruik maken van hulpsoftware krijgen geen signaal dat de nieuwe content geladen is. Zorg ervoor dat duidelijk is dat het evenement geladen is. Beter is om de content niet met Javascript, maar gewoon als pagina op te vragen in de browser. Dit geldt voor meer pagina's.
Bevinding 55: Op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/groups kun je groepen zoeken. Als je bijvoorbeeld zoekt op 'jules' krijg je geen resultaat te zien. De foutmelding ontbreekt; voor bezoekers die het scherm niet goed kunnen zien en gebruik maken van hulpsoftware wordt geen melding gegeven van het resultaat van de zoekactie.
Bevinding 56: Het statusbericht 'Laden...' wordt achterin de code geplaatst. Als je met schermvoorleessoftware de pagina laat voorlezen wordt deze tekst ook voorgelezen. Dat is niet de bedoeling. Zorg ervoor dat als de pagina is geladen, deze informatie niet meer zichtbaar is voor hulpsoftware. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de knop 'Sneltoetsen'. Als een bezoeker met schermleessofware de knop 'Sneltoetsen' op pagina https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/groups/view/e04b6054-2027-40e3-a4b3-175a497ff7ae/groep-automatisch-lidmaatschap-bjork heeft geactiveerd en direct verder leest komt op een gegeven moment de tekst 'Sneltoetsen' aan het eind van de pagina voorgelezen (in de code onder 'data-tippy-root'. Vermijd verwarring.
Bevinding 57: Als je niet geregistreerd bent op pagina https://realisatieibds.nl/events dan kan je wel op de Reageer-knoppen bij de evenementen klikken. Deze worden geopend en nieuwe content wordt getoond. De schermvoorleessoftware krijgt op het eind 'Laden...' terwijl de uitgevouwen content al te zien is. Mensen die het scherm niet (goed) kunnen zien missen zo de correcte status van de nieuwe content, namelijk dat deze al zichtbaar is. Overigens lijkt het hier niet voor te doen als ik ingelogd bent, maar geen lid ben van de groep: https://toegankelijkheid.pleio-test.nl/events
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Bij dit onderzoek is de volgende software gebruikt:
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.